Centrale rapportage over verschillende cloudoplossingen. Hoe dan?

Vandaag de dag werken steeds meer organisaties in de cloud, met een variëteit aan pakketten. Dat betekent dat je data niet meer ergens op een centrale plek staan, maar is ondergebracht bij verschillende cloudleveranciers. Hoe breng je al die gegevens bij elkaar in één rapportageomgeving? In dit blog geeft Ben de Ridder, manager Business Intelligence bij Qics, een inkijkje in de wereld van data warehouses en data lakes in de cloud.

Met een API ben je er nog niet

Veel clouddiensten bieden een API, die overdracht tussen verschillende systemen mogelijk maakt. Maar zoals Mark al aangaf in een eerdere blog, ben je er daarmee nog niet. Natuurlijk kun je op die manier gegevens binnenhalen uit bijvoorbeeld je CRM-systeem en die combineren met data van een andere bron. Maar op het moment dat je meerdere clouddiensten gebruikt – voor productie, verkoop, boekhouding en salarisverwerking, om maar wat voorbeelden te noemen – wordt het een stuk complexer.

Oplossingen kiezen die passen bij wat je nodig hebt

Voor we met al deze clouddiensten werkten, gebruikten we Microsoft SQL Server op lokale servers voor het verzamelen van data. Eén van de belangrijkste onderdelen binnen deze architectuur is het data warehouse. Door alle data daarin binnen te halen, konden we alles aan elkaar koppelen en modelleren in een multidimensionale kubus. Op het moment dat je applicaties in de cloud staan, kun je het best van losse cloudservices gebruikmaken. Als Microsoft Partner zijn wij natuurlijk voorstander om hiervoor de cloudservices van Microsoft te gebruiken, koploper in de wereld van data-analyse. Het moderne data warehouse, een nieuwe conceptarchitectuur van Microsoft, biedt voor elk vraagstuk een oplossing. De kunst is dan wel om precies die onderdelen te kiezen, die passen bij wat je nodig hebt en bij het budget dat je voor ogen hebt. Want je kunt natuurlijk de meest fantastische oplossingen bedenken, maar dan kunnen de kosten wel aardig oplopen.

Kies meteen voor de juiste weg

Wat belangrijk is, is dat je het koppelen van je systemen en het samenbrengen van je data in een centrale rapportageomgeving, niet ziet als afterthought. Zodra je met je applicaties naar de cloud gaat, moet je hier al over nadenken. Natuurlijk kan je voor een quick win gaan. In principe hebben veel cloudoplossingen wel een Power BI-connector, waardoor het op het eerste gezicht lijkt als of het allemaal niet zo ingewikkeld is. Maar als je niet de juiste afweging maakt, kies je misschien voor een doodlopende weg. Als je data strategisch wil inzetten, moet je een goed plan hebben: welke componenten ga je gebruiken, hoe ga je je data ophalen, hoe ga je data valideren en hoe ga je het juiste model maken? De hoeveelheid data die we tot onze beschikking hebben, wordt met de dag groter. Wil je daarmee écht zinvolle dingen doen, dan heb je meer nodig dan alleen een tool die een grafiekje kan maken. Grote kans dat je nog niet weet wat de wereld van data lakes, big data en machine learning voor jouw bedrijf gaat betekenen. Maar zorg in ieder geval voor een toekomstbestendige architectuur en data-ecosysteem, anders mis je misschien de boot.

Nieuwsgierig?

Laat je niet afschrikken door termen als data lakes, big data, internet of things en machine learning. Tussen alle oplossingen die mogelijk zijn, zit er ook één die heel goed bij jouw organisatie past. Heb je behoefte aan een architectuurplan voor de toekomst of heb je hulp nodig bij het bouwen van een stabiel data warehouse in de cloud?? We helpen je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Interessant artikel? Deel het!

Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: