Neem een economieleraar in spe en een slimme AI-student, combineer dat met een berg enthousiasme en wacht een jaar of wat. Voeg dan een registeraccountant met de nodige managementcapaciteiten en een Slowaakse ontwikkelaar toe en je hebt Qics. Het team van Qics werkt al twintig jaar met veel passie aan het ontwikkelen van software. Hun doel? Jou helpen je bedrijfsprocessen te stroomlijnen door dat ‘maatpak’ te combineren met standaardcomponenten. Eddy Plasier, commercieel directeur bij Qics, vertelt hoe Qics is ontstaan en hoe het staat met de droom die de mannen ooit hadden.
Leraar in het bedrijfsleven
Na mijn lerarenopleiding Economie wilde ik eerst wat ervaring in het bedrijfsleven opdoen voor ik ging lesgeven. Ik ben toen begonnen met het verkopen van Office-trainingen. Bij die werkgever ontmoette ik Mark Velthuijsen. Mark studeerde cognitieve kunstmatige intelligentie en verdiende een zakcentje bij met kopiëren. Dat hij met zijn slimme kop wel meer kon dan dat, had de baas ook snel door, en Mark maakte promotie. Ik op mijn beurt miste een beetje de inhoud, en vertrok naar een Exact-dealer waar ik Exact-software ging implementeren. Daar was het zo leuk, dat ik Mark al snel overhaalde ook te solliciteren. Zo zaten we weer bij dezelfde werkgever. Ik als consultant, Mark als techneut. Ik weet nog goed dat ik af en toe stiekem Mark moest bellen: Mark, hoe krijg ik ook alweer zo’n icoontje op het scherm? Als de klant het had geweten, had ik natuurlijk voor gek gestaan, maar Mark kon ik dat wel vragen.
Afdelings… eh, bedrijfsplan!
In de loop der jaren ging ik steeds meer van IT begrijpen en Mark van bedrijfsprocessen en al snel bouwden we samen software. We stelden onze directeur voor een speciale ontwikkelafdeling voor maatwerk op te zetten, maar dat zag hij niet zitten. Maar ja… wij hadden in de avonduren al een heel afdelingsplan geschreven met cijfers en al. Toen hebben we het woord ‘Afdelingsplan’ vervangen door ‘Bedrijfsplan’ en zijn we voor onszelf begonnen. Dat ging overigens in goede harmonie met onze oude werkgever en in no time hadden we een aardig klantenbestand met Exact-partners die op zoek waren naar een stuk maatwerk.
Magie tussen econoom en techneut
In 2001 deden we mee aan een starterswedstrijd in onze regio. We wonnen zowel de publieksprijs als de juryprijs ‘Starter van het Jaar’. Volgens de jury was het niet alleen de inpasbaarheid van ons systeem die ons eruit deed springen, maar ook de magie tussen Mark en mij. ‘Dat zie je, dat voel je en dat geeft vertrouwen. De econoom en de techneut: een team dat pakt’, waren de precieze woorden.
Droom
Inmiddels hadden we bedacht dat we ook graag een mooi standaardproduct wilden maken. Als je een product vaker kan verkopen, kun je het steeds mooier maken. We besloten het geld dat we verdienden met maatwerk te investeren in productontwikkeling en sprongen in op een hiaat in de Exact-software: facturatie en urenschrijven. Al snel hadden we meer dan honderd klanten die met ons pakket werkten en hadden we onze eerste klanten én een samenwerking met Exact op Curaçao. Ondertussen werd het steeds lastiger om onze inspanningen goed te verdelen over productontwikkeling en maatwerk. We wilden die teams scheiden, maar waar vonden we goede programmeurs? In Slowakije! We vroegen één van onze oud-ontwikkelaars, Marek Vaculciak, of hij zin had een vestiging op te zetten in zijn geboorteland. Daar voelde hij wel voor en sinds 2006 is hij verantwoordelijk voor ons ontwikkelteam in Žilina, Slowakije.
Geen zorgen over onze eigen processen
De groei zat er stevig in en we gingen op zoek naar een vierde aandeelhouder. Jacob den Houting was onze accountant en een oude bekende. Hij had net zijn aandelen in zijn eigen accountantskantoor verkocht en zocht een nieuwe uitdaging. We gingen in gesprek en Jacob had wel oren naar ons voorstel. Voor ons natuurlijk een toppartner: met hem in het team hoeven we ons geen zorgen te maken over onze eigen processen, dat regelt hij als geen ander.
Mooie reis
Het was een mooie reis, die we hebben afgelegd sinds we in de avonduren ons bedrijfsplan in elkaar timmerden. Van maatwerkbouwer naar SaaS-leverancier, van het bouwen van een product naar ieders persoonlijke smaak naar het bouwen van een product waarmee we zoveel mogelijk mensen blij kunnen maken. En die magie, die is er nog steeds, niet alleen tussen Mark en mij, maar ook met Marek en Jacob. En zo houden we de passie in ons team.
Meer weten?
Benieuwd wat het team van Qics voor jou als zakelijke dienstverlener kan betekenen? Neem gerust contact met ons op, we leren je graag kennen!
Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op! Onze specialisten helpen je graag.
Interessant artikel? Deel het!
Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: