Hoe ga je om met weerstand vanuit je organisatie?

Zonder draagvlak kom je nergens als je een verandering wil doorvoeren. Maar vaak heb je te maken met weerstand in je organisatie. Innoveren kan wel wachten, de cloud is niet veilig of er is simpelweg geen tijd. Argumenten te over om alles te houden zoals het is. Maar zo kom je als organisatie natuurlijk niet veel verder. Gelukkig zijn er manieren om die weerstand te overwinnen. Eén daarvan is een oefening genaamd ‘worst nightmare competitor’. Hoe je daarmee je team op scherp krijgt, vertelt Eddy Plasier, directeur bij Qics, in dit blog.

Je ergste concurrent

De ‘worst nightmare competitor’ is een oefening waarmee je mensen op een andere manier naar hun bedrijf laat kijken. Het concept hebben we overgenomen van Leen Zevenbergen, die het beschreef in zijn boek ‘En nu laat ik mijn baard staan’. Je neemt je medewerkers mee naar een denkbeeldige situatie, waarin ze niet meer voor jouw bedrijf werken, maar zelf een bedrijf opzetten dat jouw bedrijf in tien jaar tijd wegvaagt. Je stelt ze de vraag: wat ga je dan doen en wat ga je juist niet meer doen om onze ergste concurrent te worden? Je vraagt ze als het ware gezamenlijk een aanvalsplan te maken, om de Uber van hun eigen bedrijfstak te worden.

Op scherp

Op wonderbaarlijke wijze lukt het op die manier om zelfs de meest notoire klagers mee te krijgen in het denkproces. De één zou het bestelproces strakker inrichten, want daarin wordt veel te veel gekopieerd van het ene naar het andere systeem. Een ander heeft ineens grootse plannen met de factuurafhandeling. Door een aantal stappen te doorlopen, zet je je team weer op scherp en laat je ze inzien waarom verandering wel belangrijk en waardevol is.

Stappenplan

Als het aanvalsplan gemaakt is, en iedereen is het erover eens hoe het eigen bedrijf in vijf of tien jaar tijd weggeconcurreerd kan worden, dan is het tijd om het plan in stukjes te hakken. Als je over tien jaar een vlekkeloos bestelproces wil hebben, welke stappen moet je dan doorlopen en wanneer neem je welke stap? Zo heb je ineens wel draagvlak en begrijpt iedereen dat kleine stapjes best leuk zijn, maar dat er grote stappen nodig zijn om je concurrentie voor te blijven.

Nieuwsgierig?

Benieuwd hoe je met zo’n worst nightmare customer-oefening jouw team uit de weerstand haalt? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat wij als partner voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we leren je graag kennen!

Neem nu contact op

Interessant artikel? Deel het!

Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: