De tools om data te visualiseren worden steeds gebruiksvriendelijker. Er wordt zelfs gesproken over self-service BI, waarbij weinig tot geen technische kennis nodig is. Maar hoe self-service is self-service BI nu werkelijk? Als je een tool hebt om data uit een applicatie te halen, ben je er dan? In dit blog legt Ben de Ridder, manager Business Intelligence bij Qics, uit hoe het zit.
Van natural feel tot abracadabra
Laat ik meteen met de deur in huis vallen: hoe eenvoudig je uit de voeten kunt met een applicatie als Microsoft Power BI hangt af van het niveau van de gebruiker. Sommige mensen hebben gewoon een ‘natural feel’ voor hoe zo’n applicatie werkt, anderen hebben goede begeleiding of een gedegen training gehad, maar er zijn ook mensen voor wie zo’n tool complete abracadabra is, en blijft. Over het algemeen kun je stellen dat er best wat technische kennis – en tijd, niet te vergeten – nodig is, om zelf met Power BI je data om te toveren tot een waardevolle rapportage op basis waarvan je beslissingen kunt nemen.
Van eenmalig handwerk tot geautomatiseerd proces
Dan heb ik het nog niet gehad over de herbruikbaarheid van het datamodel. Want stel: je wilt de omzetten per productcategorie en per maand zien over de afgelopen 24 maanden. Dan kun je natuurlijk een export maken van je boekhoudpakket naar Excel en dat importeren in Power BI om er vervolgens van alles mee te doen. Maar wil je datzelfde rapport volgende maand weer kunnen inzien? Dan wil je dat hele proces van exporteren, importeren en bijwerken natuurlijk geautomatiseerd hebben.
Self-service visualisatie
De groep mensen die één blik op een pakket als Power BI werpen en ermee uit de voeten kunnen, is niet groot. De groep mensen die de tijd, ruimte en zin hebben om maandelijks of wekelijks opnieuw dezelfde rapportage aan te maken, is nog kleiner. Wanneer mensen het hebben over self-service BI, bedoelen ze dan ook meestal self-service visualisatie. In zo’n geval laat je door een team van slimme koppen – we noemen geen namen – een aantal datamodellen maken. Door de juiste data automatisch op te halen, te transformeren en te controleren kunnen dat soort slimmeriken een model voor je neerzetten waarmee ook gebruikers zonder al te veel technische kennis, zelf rapporten kunnen samenstellen en analyses kunnen maken.
De kunst van het modelleren
Als zo’n model eenmaal staat, kan de gebruiker daarmee dus verschillende rapportages en visualisaties tevoorschijn toveren. Voor een techneut die de kunst van het modelleren goed verstaat, is het goed te doen om daarbij verschillende bronnen met elkaar te koppelen. Klantgegevens komen uit je CRM-systeem, verkoopgegevens uit je verkoopsysteem, een tabelletje met dataformaten staat ergens anders klaar, et cetera. Of de gebruiker dan de omzet per klant per artikel per kwartaal wil zien of per artikel per klant per week, dat maakt niet meer uit. Klikken, slepen, omdraaien en klaar is Kees. Maar daar is dus wel een goed datamodel voor nodig.
Aan de slag
Conclusie? Ja, je kunt heel veel zelf met een applicatie als Power BI. Maar dan gaat het meestal over het zelf samenstellen van rapportages en visualisaties. Business Intelligence is echter meer: het is ook het ophalen, transformeren, controleren en modelleren van data. Dat is in de meeste gevallen niet self-service. Hoe meer data je gaat verzamelen en hoe groter het aantal bronnen waarover je beschikt, des te kleiner de kans dat je er zelf mee uit de voeten kunt. Niet getreurd. Zet een stel goede techneuten in om de juiste koppelingen te leggen en sterke datamodellen te maken. Zo kan ook jouw organisatie snel aan de slag met self-service visualisatie.
Nieuwsgierig?
Wij hebben jarenlange ervaring met het bouwen van datamodellen. Ben je benieuwd hoe dat er voor jouw organisatie uit kan zien en hoe dat in zijn werk gaat? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!
Interessant artikel? Deel het!
Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: