Overstappen naar de cloud, je kunt het best nog even uitstellen, maar uiteindelijk moet je de stap wagen. Hoe pak je zoiets aan? Moet dat in één keer of kan het ook stap voor stap? En als je het stap voor stap doet, hoe bepaal je dan de volgorde en waar moet je aan denken? Mark Velthuijsen, technisch directeur bij Qics, adviseert om stap voor stap naar de cloud te gaan. In dit blog vertelt hij waar je dan rekening mee moet houden. Het allerbelangrijkste? Begin with the end in mind.
Zorg voor een helder toekomstbeeld en een goede planning
Toegegegeven, het is een beetje een dooddoener. Maar de overstap naar de cloud staat of valt met je planning. Welke pakketten heb ik en welke wil ik migreren? Maar ook: hoe ziet mijn toekomstige landschap eruit – in een ideale wereld – en hoe kom ik daar? Daar zijn helaas geen standaard handvatten voor, dat ziet er voor elke organisatie weer anders uit. Je hoeft niet in één keer over te stappen, maar zorg er wel voor dat je weet hoe je totale oplossing er uiteindelijk uit gaat zien, anders wordt het nooit een geheel.
Overweeg hybride oplossingen
De migratie naar de cloud hoeft dus geen big bang te zijn. Je kunt ook – tijdelijk – on-premises applicaties koppelen aan je cloudomgeving en ze zo laten communiceren met je cloudpakketten. Ook kun je on-premises applicaties oppakken en naar de cloud brengen: de zogenaamde ‘lift-and-shift’-aanpak. Daarmee haal je natuurlijk niet alle voordelen uit de cloud, je maakt alleen je server overbodig. Een beetje valsspelen dus. Kiezen voor native cloudapplicaties, die zijn geboren in de cloud, biedt veel meer voordelen dan zo’n ‘lift-and-shift’-oplossing. Maar er kunnen redenen zijn waarom je daar nog niet klaar voor bent, en dan is een beetje valsspelen helemaal niet erg.
Ga voor best of breed
Stap je over naar native cloudapplicaties, ga er dan niet klakkeloos vanuit dat pakketten van één leverancier altijd goed op elkaar aansluiten. Kies per toepassing voor de beste oplossing, ongeacht de leverancier. Let daarbij natuurlijk wel op de koppelingsmogelijkheden, maar alles van dezelfde leverancier hebben, is van ondergeschikt belang.
Laat je niet misleiden
Veel SaaS-leveranciers hebben een slim verdienmodel: ze verleiden je met een gratis versie of een laaggeprijsd instapmodel. Later blijkt dan dat je daar toch niet goed mee uit de voeten kunt en moet je overstappen op een duurder prijsmodel. Denk vooraf goed na over wat je nodig hebt en neem op basis daarvan een gedegen beslissing.
Durf te experimenteren
Een groot voordeel van overstappen naar de cloud is dat je flexibiliteit toeneemt, net als de mogelijkheden tot innovatie. Het mooie van al dat nieuws is dat je het voor een relatief laag bedrag kunt uitproberen. Vraag je je af of een bepaalde cloudapplicatie iets is voor jouw organisatie? Schaf een abonnement voor één user aan en probeer het eens een maand of wat uit. Zo kun je in principe je hele toekomstige omgeving al opbouwen en ervaren of je bedrijfsprocessen er echt zo goed inpassen als je vooraf dacht – of hoopte. Heb je een goed beeld en ben je tevreden, dan kun je overgaan tot de daadwerkelijke migratie en de toepassing organisatiebreed in gaan zetten.
Denk na over horizontale oplossingen
Binnen de cloudarchitectuur heb je ook te maken met zogenaamde horizontale oplossingen, zoals bijvoorbeeld een rapportageplatform of authenticatiemechanismen. Kies die vooraf. Kies je voor een bepaalde manier van authenticatie, let dan op of alle pakketten die je gebruikt – nu en in de toekomst – daarmee uit de voeten kunnen. Hetzelfde geldt voor het rapportageplatform. Kies je voor een platform als Power BI, dan moeten al je pakketten een optie hebben om de data in Power BI te krijgen. En kies je voor een bepaalde integratie, let dan op of er de juiste koppelingen voor handen zijn.
Kijk eens kritisch naar je eigen verdienmodel
Met de overstap naar de cloud verschuift je kostenmodel van een CAPEX-model – investeringsuitgaven – naar een OPEX-model – operationele kosten –, maar de overstap kan ook gevolgen hebben voor je verdienmodel. Neem Rolls Royce. Het bedrijf vindt zijn geschiedenis in de bouw en levering van vliegtuigmotoren, maar vandaag de dag is het een dienstverlener die geld verdient met ‘power by the hour’. Rolls Royce houdt de vliegtuigmotoren in eigendom en verzorgt het onderhoud ervan voor een prijs per vlieguur. Dat is alleen mogelijk geworden doordat ze zijn gemigreerd naar de cloud en zo heel helder inzicht kregen in wat er gebeurde met hun producten in het veld. Wie weet waar de toekomst van jouw bedrijf ligt?
Vergeet je mensen niet
De overstap naar de cloud gaat gepaard met een cultuurverandering. Ineens zijn er mogelijkheden om tijds- en locatieonafhankelijk te werken. Mensen moeten ineens online werken in plaats van in hun oude vertrouwde stand-alone applicatie. Zo kunnen er nog veel meer veranderingen zijn. Neem je mensen mee in die veranderingen en zorg dat je weerstand op de juiste manier overwint. Dat geldt misschien nog wel meer voor je IT-afdeling of systeembeheerders. Hun rol verandert behoorlijk. Systeembeheerders worden ineens applicatiebeheerders, want het ‘harde’ systeembeheer is nu de verantwoordelijkheid van de cloudleverancier. Jouw eigen IT-mensen zijn veel meer bezig met de applicaties zelf en met integraties. Niets mis mee, maar neem ze wel mee in die reis.
Nieuwsgierig?
Ons advies is om stap voor stap te migreren naar de cloud. Maar: begin with the end in mind. Voor je iets doet, moet je een duidelijk beeld hebben hoe je totaaloplossing eruit gaat zien. Wil je meer weten over migreren naar de cloud of heb je behoefte aan een architectuurplan voor de toekomst? We helpen je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!
Interessant artikel? Deel het!
Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: