In Nederland doen Coolblue en Zalando het, in het buitenland zijn Spotify en Netflix bekende voorbeelden. Ze maken optimaal gebruik van de digitale transformatie. Dat is dus meer dan een bestaand bedrijf ‘naar de cloud brengen’. Spotify is tenslotte niet groot geworden met het online verkopen van CD’s. Of je het nu wil of niet, op een gegeven moment moet ook jij op de trein springen die digitale transformatie heet. Doe je dat niet, word je steeds vaker voorbijgesneld door bedrijven die moderner, klantvriendelijker en sneller zijn. Bedreiging of een kans? Mark Velthuijsen, technisch directeur bij Qics, vertelt je in dit blog hoe je ook jouw bedrijf klaarstoomt voor de digitale transformatie en wat de kansen zijn.
1 Begin met een droom
Als je start, begin dan met bedenken hoe je bedrijf eruit ziet als je de digitale transformatie hebt doorlopen. Om je op weg te helpen kun je bijvoorbeeld een oefening gebruiken die bekend staat als de ‘worst nightmare competitor’. Focus je daarbij op de klantbeleving: de klantreis vanaf de eerste kennismaking met jouw merk, via het aankooptraject, de nazorg, het leveren van onderhoud en support tot en met de opzegging. Probeer deze hele customer journey soepel en zonder frictie te laten verlopen.
2 Werk toe naar een roadmap
Vervolgens ga je de stappen formuleren die je dichter bij die droom gaan brengen. Geef daarbij prioriteit aan de dingen die relatief eenvoudig haalbaar zijn en die het meeste waarde toevoegen. Natuurlijk is het belangrijk steeds de droom voor ogen te houden, maar wees ook niet bang deze bij te stellen. Zo’n roadmap zorgt er niet alleen voor dat je je medewerkers meekrijgt in deze verandering, maar ook dat je de voortgang kunt meten.
3 Ga verder dan digitaliseren
Digitaliseren van processen is vaak maar het begin. Het transformatieproces gaat ook over het aanpassen van je businessmodel en dat heeft effect op je hele organisatie. Klassieke lijn- of matrixorganisaties voorzien vaak minder goed in de eisen die digitale transformatie stelt. Kleine, zelfsturende teams, agile werkmethodes en een netwerkorganisatie zijn veelal methodes die beter passen.
4 Sla de brug tussen de business en ICT
Digitale transformatie is een project dat onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van ICT en de business valt. Zorg dan ook voor een sponsor van het hoogste niveau. Door te veel te focussen op de techniek, kan je de doelstellingen uit het oog verliezen of zelfs de aansluiting bij de business totaal mislopen. Te veel focus op de business kan leiden tot een versnipperd en suboptimaal ICT-landschap.
5 Verzamel data om continu te verbeteren
Om te weten wat succesvol is en wat niet, moet je data verzamelen. Het gezegde luidt niet voor niets ‘meten is weten’. Zorg dat je zoveel mogelijk over je klanten weet, zodat je de customer journey kunt optimaliseren. Meet ook welke onderdelen van je producten en diensten gebruikt worden en blijf lean and mean door alles weg te snijden wat niet voldoende geaccepteerd wordt. Tenslotte kun je op basis van data nieuwe producten of diensten ontwikkelen of – door middel van machine learning – je processen verder automatiseren of optimaliseren.
Impact gaat verder dan alleen een digitaliseringsslag
De impact van de digitale transformatie is dus groter dan alleen maar het maken van een digitaliseringsslag. Bestaande processen digitaal maken, is handig, maar dat zorgt niet per se voor een hogere klanttevredenheid of een kortere levertijd. Pas als je je focust op de klantreis en het écht makkelijker wordt om digitaal zaken te doen met jouw organisatie, maak je een grote slag.
Geïnspireerd?
Wil je meer weten over hoe de digitale transformatie er voor jouw organisatie uit kan zien? Heb je behoefte aan een architectuurplan voor de toekomst? We helpen je graag, van idee tot uitvoering. Neem gerust vrijblijvend contact met me op. Dat kan per mail of bel naar 071 – 750 15 30 en vraag naar Mark.
Interessant artikel? Deel het!
Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: