Veel accountants zien steeds meer van hun traditionele werk geautomatiseerd worden. Dat kun je natuurlijk als een bedreiging zien. In dit blog vertelt Eddy Plasier, directeur bij Qics, hoe je van die bedreiging een kans maakt.
Van uren naar technologie
Er is een trend gaande dat het werk van de accountant steeds minder afhangt van uren, maar van de technologie die wordt ingezet om efficiënt te kunnen werken. Er komt steeds meer technologie beschikbaar die ervoor zorgt dat het werk waar je voorheen aardig wat tijd voor nodig had, nu automatisch gedaan wordt. Zo is het inlezen van bankschriften inmiddels al gemeengoed geworden. Moest je vroeger alle posten van de bankafschriften overkloppen, nu worden ze in een fractie van een seconde ingelezen en gematcht met openstaande posten. Robotic accounting maakt de financiële software steeds geavanceerder. Waar voorheen nog de facturen ingeboekt moesten worden, kunnen die nu via een elektronische postbus (of als PDF- of JPG-bestand) worden aangeleverd, gecontroleerd en geboekt. Minder tijd kwijt zijn is leuk, maar niet als je nog steeds op basis van de bestede uren met je klant afrekent.
Hakken in het zand of springen?
Je kunt natuurlijk je hakken in het zand zetten, maar je kunt ook op die ontwikkeling inspringen. Als jij het niet doet, doet je concurrent het wel, en dan wordt het pas echt een bedreiging, want door te automatiseren kan hij – of jij – tegen lagere tarieven de klant bedienen. De technologie is voor iedereen beschikbaar. Niets staat je dus in de weg om die kans te pakken. Verdiep je iets meer in die digitale vaardigheden, en zet het in om je dienstverlening zo aan te passen dat je nog meer toegevoegde waarde kunt leveren.
Sla een brug
Tegenwoordig draait vrijwel elk bedrijf zijn administratiesoftware in de cloud. Dat houdt in dat je alle data van je klanten voorhanden hebt om ze van goed advies te voorzien. Als je inlogt, kun je de balans en verlies- en winstrekening inzien. Je kunt daar ook een stap verder in gaan. Als je de data inleest en vergelijkt met data van branchegenoten of combineert met benchmarkgegevens, dan kun je niet alleen zeggen of een klant het goed of minder goed doet, maar ook of hij of zij het beter – of slechter – doet dan anderen. Of je kunt een nog diepgaander analyse doen en trends ontdekken. Als je eenmaal de beschikking hebt over de cijfers, als je de data kunt verzamelen en je weet hoe je die gegevens moet analyseren, kun je met jouw kennis en vaardigheden daar een heel waardevol advies over geven. Voor het slaan van een brug tussen het bezitten van data naar het kunnen analyseren en combineren van data, en tenslotte op basis van interpretatie tot een waardevol advies komen, is slechts een klein beetje technische kennis nodig.
Verlengstuk
Er zijn al accountantskantoren die advies op basis van data-analyse in hun portfolio hebben opgenomen. Door een aantal data-analisten in dienst te nemen, creëer je als het ware een verlengstuk van je diensten als accountant. De verwachting is dat over een paar jaar dertig procent van het controlewerk geautomatiseerd kan worden, bijvoorbeeld via datadriven-auditing-tools. Dat betekent niet alleen dat er minder werk is, maar ook dat de concurrentie harder wordt. Nieuwe kantoren beginnen meteen met de nieuwste tools, bestaande kantoren moeten die switch nog maken. Maar het is wel heel belangrijk om die switch ook daadwerkelijk te maken. Het kan je veel opleveren.
Nieuwsgierig?
Benieuwd hoe je dit aan kunt pakken? Wij hebben tools waarmee je meerdere financiële administraties van Exact Online in kunt lezen en kunt samenvoegen. Zo kunnen wij je helpen de brug te slaan tussen techniek en accountancy en de concurrent een stap voor te zijn. Interesse? Neem gerust contact op, we denken graag met je mee.
Interessant artikel? Deel het!
Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: