Welke risico’s loop je bij het gebruik van legacy-software?

Als organisatie kun je te maken hebben met legacy-software. Deze software, die gebaseerd is op inmiddels achterhaalde technologie, doet vaak functioneel nog wat het moet doen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Eddy Plasier, commercieel directeur bij Qics, vertelt wat deze risico’s zijn en hoe je op een slimme manier de switch kunt maken naar toekomstbestendige software.

Het doet toch wat het moet doen?

Legacy-software is software die is gebaseerd op verouderde technologie, maar functioneel nog steeds doet wat je er ooit van hebt gevraagd. Als je vandaag de dag de software opnieuw zou (laten) ontwikkelen of inkopen, zou je voor een veel modernere technologie kiezen, maar ach, waarom zou je, zolang het doet wat het moet doen? Toch kan het slim zijn over vernieuwing na te denken voor je vastloopt. Want het gebruik van legacy-software brengt ook risico’s met zich mee. Dit zijn de vier belangrijkste risico’s.

1 De ondersteuning gaat teruglopen

Er zullen steeds minder mensen op de hoogte zijn van de technologie waarop jouw applicatie is gebaseerd. Dat betekent dus ook dat het aantal mensen dat je kan helpen, steeds verder terugloopt. Wat als straks die ene oude rot in het vak op vakantie is? Dat geldt zowel voor de medewerkers bij je leverancier als voor je eigen medewerkers die de applicatie gebruiken of onderhouden. Je kunt van nieuwe medewerkers niet verwachten dat ze kennis hebben van technologie die inmiddels achterhaald is.

2 Je mist de innovatieboot

Er is geen softwareleverancier die nog wil investeren in achterhaalde technologie. Alle nieuwe snufjes worden in de moderne applicaties gebouwd, de legacy-software krijgt vaak beperkte updates. Als je bijvoorbeeld op een gegeven moment je legacy-applicatie moet koppelen met een modern systeem, is de kans groot dat dat niet gaat. Veel innovaties gaan aan je neus voorbij.

3 De kosten lopen op

De kosten om je legacy-software in de lucht te houden nemen toe naarmate de tijd verstrijkt. Het onderhouden ervan of het oplossen van mogelijke problemen die ontstaan, is gewoonweg duurder dan wanneer je moderne technologieën gebruikt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over bijvoorbeeld kosten om je servers in de lucht te houden.

4 Het maakt je een mindere aantrekkelijke werkgever

Misschien lijkt het directe risico niet zo heel groot, maar toch kan het werken met verouderde software ervoor zorgen dat jij niet die woest aantrekkelijke werkgever bent die je wilt zijn. Als je vrienden en oud-studiegenoten aan de slag mogen met de modernste technologie en jij werkt nog met die oude ‘rommel’, dan is dat simpelweg demotiverend. De kans dat je dat in je personeelsverloop gaat terugzien is aanwezig, en dat zou toch zonde zijn.

Zorg voor een goede exitstrategie

Uiteraard hoef je niet als een haantje-de-voorste, bij elke nieuwe technologie die zich aandient, vooraan in de rij te staan. Maar als je krampachtig vasthoudt aan je legacy-software, komt er een moment dat je vastloopt. Je kunt je software niet meer koppelen met nieuwe systemen of bedrijfsprocessen, je mist de boot qua innovatie en het wordt een steeds duurdere aangelegenheid. Vandaag nog overstappen, is nergens voor nodig, maar zorg wel dat je een goede exitstrategie hebt. Als het moment zich aandient dat je wel de overstap moet maken, weet je tenminste wat je te doen staat.

Hulp nodig bij het plannen van je overstap?

Wij hebben jarenlange ervaring met het begeleiden van trajecten waarbij legacy-applicaties vervangen worden door toekomstbestendige software. We weten ook dat al je software tegelijk moderniseren vaak een onhaalbare kaart is. Wel is het verstandig een logische volgorde te hanteren. Zoek je advies bij het opstellen van een architectuurplan voor de toekomst? Ben je benieuwd in hoeveel jaar je je investering in moderne software terugverdient? Ook bij het opstellen van een businesscase helpen we je graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Neem nu contact op

Interessant artikel? Deel het!

Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: