Zo krijg je zoveel mogelijk software voor je geld

Zo krijg je zoveel mogelijk software voor je geld

Als je maatwerksoftware laat bouwen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk waar voor je geld. Het liefst wil je vooraf precies weten hoeveel software je krijgt voor het budget dat je tot je beschikking hebt en wanneer het af is. Je bent dan al snel geneigd om voor zekerheid te gaan. Waarom dat vaak niet de beste keuze is, vertelt Mark Velthuijsen, technisch directeur bij Qics, in dit blog.

Wat, wanneer en voor hoeveel

Veel ondernemers die maatwerksoftware laten bouwen, gaan voor zekerheid. Ze willen vooraf weten wat ze krijgen, wanneer ze het krijgen, en wat het gaat kosten. In andere woorden: welke functionaliteiten krijg ik, hoe lang duurt het voor ik ermee aan de slag kan en welk bedrag komt er onderaan de factuur te staan? Als je alle drie deze parameters wil fixeren, ontkom je er niet aan om tot op pixelniveau vast te leggen hoe je applicatie eruit gaat zien en wat het moet kunnen. Dat klinkt misschien mooi, maar een (te) groot deel van je budget gaat dan in papier zitten en je verliest de mogelijkheid om bij te sturen gedurende het ontwikkelproces. Voor voortschrijdend inzicht is in zo’n geval geen plek. De zekerheid die je dacht te creëren, blijkt dan eigenlijk een schijnzekerheid.

Sta-in-de-weg

Met twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van software, durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te zeggen dat je vooraf niet precies weet wat je wilt hebben. Het maken van een strak functioneel ontwerp kost heel veel tijd – en daarmee geld – en het is eerder een sta-in-de-weg dan dat het je helpt. Als je het bouwen van je applicatie ziet als een continu proces waarin voortschrijdend inzicht je grootste vriend is, kom je een stuk verder.

Continu proces

Kies twee van de drie parameters die voor jou het meest bepalend zijn. Heb je een vast budget en moet je applicatie op een bepaald moment opgeleverd worden? Zet die twee dan vast en ga vervolgens spelen met de functionaliteiten. Een goede softwareontwikkelaar stelt de juiste vragen en achterhaalt zo wat voor jou de belangrijkste functionaliteiten zijn. Op basis daarvan bouwt hij in korte tijd een eerste prototype. Aan de hand van jouw feedback daarop, komt hij – in een continu proces – tot een ‘minimum viable product’: een eerste levensvatbare versie van je applicatie, nog helemaal zonder toeters en bellen. Vervolgens ga je samen kijken hoeveel budget er nog is en welke extra features – de toeters en bellen – je wilt toevoegen om je applicatie nog beter te maken. Wat vind jij absolute must-haves en wat zijn nice-to-haves, en welke prioriteiten hang je daaraan?

Stapsgewijs naar je ideale applicatie

Dankzij deze flexibele werkwijze – in softwareland beter bekend als ‘Scrum’ – kom je stapsgewijs tot jouw ideale applicatie. Deze methode zorgt ervoor dat opdrachtgever en softwarebouwer als partners naast elkaar zitten en samen het maximale uit jouw budget halen. Door te werken met een rigide functioneel ontwerp creëer je juist het tegenovergestelde: de bouwer wil zo dicht mogelijk bij het functioneel ontwerp blijven, maar jij als opdrachtgever wil gedurende de bouw allerlei dingen toevoegen waar je vooraf niet aan had gedacht. Scrum zorgt ervoor dat je als team de verantwoordelijkheid neemt voor budget en eindresultaat, en dat voelt voor iedereen een stuk prettiger. Ook voor je portemonnee.

Nieuwsgierig?

Wij hebben jarenlange ervaring met grote maatwerkprojecten en zijn getraind om zoveel mogelijk waarde te creëren binnen het beschikbare budget. Nieuwsgierig wat wij als partner voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, we leren je graag kennen!

Neem nu contact op

Interessant artikel? Deel het!

Vond u dit een interessant artikel? Deel het dan op deze social media: